È strutturato, elegante, con tannini finissimi ed una grande complessità. Vigne di oltre 35 anni di età, il rispetto assoluto della terra ed una grande esperienza sono indispensabili per ottenere un vino con queste caratteristiche. Non è filtrato e arriva alla sua massima espressione dopo alcuni anni di affinamento. La produzione annua è di circa 30.000 bottiglie.
È strutturato, elegante, con tannini finissimi ed una grande complessità. Vigne di oltre 35 anni di età, il rispetto assoluto della terra ed una grande esperienza sono indispensabili per ottenere un vino con queste caratteristiche. Non è filtrato e arriva alla sua massima espressione dopo alcuni anni di affinamento. La produzione annua è di circa 30.000 bottiglie.
Score: 100 PTS.
SIRO PACENTI BRUNELLO DI MONTALCINO VECCHIE VIGNE 2015 This is very intense on the nose with blue fruit, cool stones, brambleberries and blackberries. Wet earth, too. Full-bodied and extremely dense and powerful with a super center palate of fruit and ripe yet compact tannins. Lightly chewy and expressive. Superb transparency and integration. Goes on for minutes. One of the best Brunellos I have tasted in my career. Try after 2021, but already amazing.
Score: 95 PTS.
SIRO PACENTI BRUNELLO DI MONTALCINO VECCHIE VIGNE 2013 The nose is decadent but not overdone with plum liqueur, Christmas cake, cedar, Chinese spices, licorice, tea leaves, tar and hot stones. Full and very dense with mouth-coating tannins but also attractive fresh fruit, pretty acidity and a long finish. Rather chewy and needs time, but a beautiful follow-up to the 2012.
Score: 100/100
James Suckling: Brunello di Montalcino Vecchie Vigne 2010 Complex aromas of walnut, dark fruit, stone, oyster shell, chalk and dried fruits. This shows fabulous intensity and balance with layer upon layer of fruit and polished tannins. Builds on the palate. It goes on for minutes, better in 2019.